ПРОИЗВОДИ

НОВОСТИ

 • Добитници од наградниот натпревар

  повеќе

  АД Европа Скопје е првиот овластен економски оператор во Република Македонија!

  АД Европа Скопје е прва македонска производствена компанија која го доби oдобрението за овластен економски оператор за сигурност и безбедност (ОЕО – С).

  повеќе
 • Голема наградна игра!

  Овие празници Европа и Сковин ти даваат причина повеќе да подаруваш!

  Започнува нашата голема наградна игра во која сите кои споделуваат слатки задоволства и вино со саканите ги чекаат супер изненадувања!

  повеќе

  Повик за собрание на акционери 2018

  Одборот на директори на АД ЕВРОПА Скопје објавува ПОВИК до акционерите за учество на Собрание на акционери на АД ЕВРОПА Скопје.

  повеќе
 • Донации на новогодишни пакетчиња

  повеќе

  Фото конкурс

  Фабриката За Задоволствa Европа ги отвора вратите!

  повеќе
 • Меѓународен сертификат - PREMIUM STUBRAND 2017

  АД Европа е избрана од страна на студентите како една од компаниите со најпозитивен имиџ.

  повеќе

  Повик за собрание на акционери 2017

  Управниот одбор на АД ЕВРОПА Скопје објавува ПОВИК до акционерите за учество на Собрание на акционери на АД ЕВРОПА Скопје.

  повеќе
 • QUDAL – QUality meDAL - Вафли

  Нашата компанија го освои првото место,  QUDAL  златен медал,  во уште една категорија од својот асортиман на производи - “Вафли“, во истражувањето спроведено од страна на швајцарската организација ICERTIAS.

  повеќе

  QUDAL – QUality meDAL - Бонбони

  АД Европа Скопје освои најголем број гласови во најновото истражување на пазарот за QUDAL – QUality meDAL General I 2016/2017 спроведено во Република Македонија во март, 2016 година.

  повеќе
 • Повик за собрание на акционери 2016

  Управниот одбор на АД ЕВРОПА Скопје објавува ПОВИК до акционерите за учество на Собрание на акционери на АД ЕВРОПА Скопје.

  повеќе

  ISM – International Sweets and Biscuits Fair 2016

   

  АД Европа Скопје и оваа година беше присутна на меѓународниот саем за кондиторски производи (ISM – International Sweets and Biscuits Fair) кој се одржа во Келн, Германија во периодот од 31  јануари до 03  февруари 2016.

  повеќе
 • Најслатко отворање на продавницата на Европа во Skopje City Mall!

   

  Ве покануваме на најслаткото отворање на нашата нова продавница, во Skopje City Mall, која е лоцирана во катчето за храна на вториот кат. 

  повеќе

  Best Buy Award

  Со особено задоволство Ве информираме дека нашата компанија доби најмногу гласови од учесниците во истражувањето за Best Buy Award General II 2015/2016 година во Македонија во категоријата “Бонбони“ за најдобар однос помеѓу цената и квалитетот.

  повеќе
 • Истражи ја слатката страна на животот

  Во текот на месец Мај беше реализирана кампањата “Истражи ја слатката страна на животот” посветена на нашите Facebook фанови. 

  повеќе

  Повик за собрание на акционери 2015

  Управниот одбор на АД ЕВРОПА Скопје објавува ПОВИК до акционерите за учество на Собрание на акционери на АД ЕВРОПА Скопје.

  повеќе
 • Слатката страна на животот

  Слоганот “Слатката страна на животот” го одбележа третиот финален дел од маркетинг кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“.

  повеќе

  Среќата е во малите нешта

  Старуваше вториот дел од кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“

  повеќе
 • Уста полна радост

  Во мај стартуваше маркетинг кампањата “Европа – Фабрика за задоволства“

  повеќе

  ISM – International Sweets and Biscuits Fair

  АД Европа беше присутна со свој изложбен штанд на најголемиот саем за кондиторската индустрија во Келн, Германија.

  повеќе
 • Чоколенд

  “Европа“ веќе втора година по ред зема учество на веќе традиционалната манифестација „Чоколенд“

  повеќе

  Промоции

  Во текот на изминатaта година се вршеше активна промоција на Elite темните и бели чоколади...

  повеќеИнтересни факти

 • “Европа“ е најстара фабрика за кондиторски производи на Балканот.

 • Сè до 1952 година “Европа“ била сместена до сегашната уметничка галерија Даут-Пашин Амам, во центарот на Скопје.
 • “Европа“ извезува во вкупно 19 земји, најзастапена е на српскиот, хрватскиот, босанскиот, косовскиот пазар, а потоа и во уште неколку земји во Европската унија, како и во Австралија и во САД.
 • На дневно ниво се произведуваат 350.000 парчиња крем банани,770.000 парчиња бонбони,260.000 парчиња карамели и 4 тона вафли.
 • Во производство се користат исклучиво природни бои.
 • Вкупното годишно производство изнесува околу 5.000 тона
 • Единствени сме на Балканот во произведство на бастуми и дневното производство изнесува 120.000 парчиња, а вкупниот капацитет - 200т годишно.
 • “Европа“ е единствена фабрика во Македонија која може да произведе чоколада од нејзината основна суровина - какао зрно.
 • Нашата Бела Мента е меѓу најпродаваните бонбони во Србија.

 • Легендата за бастумчињата вели дека формата на бастумчето ја симболизира првата буква “Ј“ од името на Јesus (Исус), белата основа ја симболизира безгрешноста и невиноста на неговиот живот, а црвените шари на бастумчето ја симболизираат крвта при неговото распнување...Затоа бастумчињата се многу популарни и се продаваат за време на Божик (особено во католичките земји)... Се верува и дека некогаш бастумчето било скриен симбол на Христијанството...

Видео